2017-09-28: En ny resa börjar

I juni får jag plötsligt tid och skäl att återigen fundera över vad jag ska ”bli när jag blir stor”. Det förefaller vara en stor och komplex fråga, men samtidigt är den ganska liten och väldigt enkel. Jag är Caroline. Jag ska inte ”bli” någonting.

Efter 43,5 år som Caroline borde jag ha koll på vem hon är. (Tankarna går direkt till stå-upparen som berättade om sin vän som åkte till Indien för att hitta sig själv. Stå-upparen var förvirrad. ”Kan man verkligen tappa bort sig själv? Är det inte smartare att leta i närområdet då?”).

Men ok, jag behövde fundera på vad jag ska göra resten av mitt liv, vad jag ska ägna vardagarna åt när barnen är i skolan och förhoppningsvis försörja mig på, en nog så komplex och stor fråga, tänkte jag. Det var det inte.

I augusti fick jag möjlighet att gå en starta-eget-kurs hos Trygghetsrådet. Första helgen i september påbörjade jag en ettårig yogalärarutbildning. Någon vecka senare startade jag Carolines Cancerprevention, vars syfte är att skriva och utbilda om cancer i allmänhet och cancerprevention i synnerhet.

Upp till en tredjedel av alla cancerfall beror på livsstilsfaktorer. I Sverige får över 61 000 personer ett cancerbesked varje år och cancervården kostar oss runt 36 miljarder årligen (nästan lika mycket som rättsväsendet inkl polisen), och beräknas öka lavinartat. (Mer information och källhänvisningar finns här: http://caroline.se. Välkommen in!)

Utifrån situationen just nu, med den erfarenhet av och kunskap om cancer jag har idag, kan jag inte tänka mig ett viktigare eller mer meningsfullt arbete. Jag förstår att det kommer att bli tufft. Jag förstår att jag kanske inte kan försörja mig på enbart detta och att jag kanske måste ha ett, två eller tre extraknäck. Jag förstår att människors levnadsvanor inte förändras i en handvändning bara vi får bättre kunskap och översköljs av hälsoinformation.

Men jag måste försöka, och jag måste försöka nu. Allt annat är otänkbart.

”Be the change you want to see in the world.” – Mahatma Gandhi

P.S. Vad jag ska ha yogalärarutbildningen till? Yoga för cancerpatienter såklart. Borde vara ett fantastiskt komplement till operationer, strålning och cellgifter. För att inte tala om välbehövliga pauser för hjärnan från grubbel och oro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s