”…men det är ju ingenting jämfört med det du går igenom”

Låt mig bara klargöra en sak. Jag blir varken friskare eller sjukare för att någon jag känner trycker undan sina egna problem, biter ihop och tänker att ”det är ingenting mot det Caroline går igenom”.

Om man är ledsen så är man ledsen. Är man orolig så är man orolig, det är inget man kan ”stänga av” för att någon är sjuk, ett land drabbats av inbördeskrig eller för att ”barnen svälter i Afrika”. Att vara arg, irriterad, besviken eller ledsen är friska och naturliga reaktioner på saker som händer oss, på samma sätt som vi blir glada, fulla av skratt, euforiska eller sentimentala. Var och en har sin ryggsäck. Bär den med stolthet och varsamhet!

Däremot blir jag jätteglad om min sjukdom/världssvälten/vad det nu må vara kan hjälpa dig att tänka i positiv riktning för att må bättre. ”Jag fick inte det där jobbet, men solen skiner, jag är frisk och har sovit ovanligt gott i natt”, eller ”Jag är orolig för att min son inte trivs på skolan, men idag verkar han ha haft en bra dag och ikväll myser vi med tacos istället för att sitta i en flotte på Medelhavet”. Och så vidare.

Den senaste tiden har två bekanta i lågmäld ton anförtrott mig att de kämpar med utmattningssyndrom/depressioner, men att ”det är ju ingenting jämfört med det du går igenom”. Är det någon slags tävling? En depression är ett allvarligt sjukdomstillstånd som kan leda till döden. Utmattning blir vanligare och vanligare och det gör mig förtvivlad om den sjuke tror att hen måste ”gaska upp sig” på grund av att jag har en (helt annan) sjukdom. Det är ju bisarrt. Psykiskt sett är jag helt frisk *. Därmed mår jag förmodligen hundra gånger bättre mentalt än en person med en depression.

Så nästa gång du är arg, stressad, ledsen eller orolig, ta dig tid att stanna upp och känna efter varför. Ta dig tid att fundera om du är orolig, ta hjälp av familj och vänner om du har problem. Och ta dig tid att bli frisk om du är sjuk! För det du känner/tänker/lider av är VISST NÅGONTING, annars hade det inte funnits där. Oavsett vad jag går eller inte går igenom.

  

* Alltså, jag är psykiskt helt frisk enligt mig själv. Min man och mina barn kan vara av en annan åsikt, haha 😉

En reaktion på ””…men det är ju ingenting jämfört med det du går igenom”

  1. Du skriver helt fantastiskt. Om det du går igenom och allt runtomkring. Det känns lite konstigt att säga det här men jag nästan längtar efter nästa inlägg. Att få veta hur det går får dig, att få hoppas med dig, att skratta lite och bli alldeles tårögd. Du skriver med så mycket känsla som verkligen berör.
    Jag är vän med din man på FB; det var så jag såg din blogg. Styrkekramar till hela familjen❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s